نویسنده: دکتر محمدباقر لک، وبسایت تخصصی مکانیزاسیون کشاورزی
تا چند روز دیگر، وزیر جهاد کشاورزی دولت سیزدهم، برنامه‌های توسعه کشاورزی کشور را به اجرا در خواهد آورد. این در حالی است که سال زراعی 1399 تا 1400، سال چندان پربارانی نبوده و بازار اقلام خوراکی با افزایش بی سابقه قیمت مواجه است.
وزیر جدید در حالی هدایت برنامه تأمین امنیت غذایی را بر عهده می‌گیرد که نزولات جوی در سال زراعی گذشته چندان مطلوب نبوده است و کشاورزان و دامداران با وضعیت اقتصادی نه‌چندان مطلوبی مواجه هستند. آقای دکتر سید جواد ساداتی نژاد دارای تخصص در زمینه آبخیزداری هستند و این امید می‌رود که دانش تخصصی ایشان در این برهه تاریخی به کمک کشاورزی کشور بیاید.
تخصص و اشراف وزیر، معاونین و مدیران در زمینه کشاورزی، تنها بخشی از کار است. تأمین امنیت غذایی تا حد زیادی منوط به تلاش مجدانه بخش خصوصی اعم از کشاورزان و متخصصین امر است و نقش حاکمیتی وزارت جهاد کشاورزی، برنامه‌ریزی کلان بر مبنای نیازها و منابع است. البته، لازم است برنامه‌ریزی به دور از تعصبات و شعارزدگی و صرفاً بر مبنای اهداف توسعه پایدار باشد.
برای تأمین امنیت غذایی لازم است که به بخش فنی در این حوزه توجه بیشتری شود تا از تأثیرپذیری سریع و شدید آن بر اثر نوسان‌های ناشی از عوامل جوی و ناملایمات سیاسی و اجتماعی کاسته شود. بنابراین، لازم است تا یک برنامه الگوی کشت دقیق و لازم‌الاجرا از سوی حاکمیت تدوین گردد تا با پیروی از آن، احتمال بروز زیان به حداقل برسد.
برنامه‌ریزی الگوی کشت باید بر مبنای پیش‌بینی نیازها در کشور و بازارهای هدف بوده و آمایش سرزمین سرلوحه تصمیم‌گیران باشد. متولیان حاکمیتی امنیت غذا باید داده‌های دقیق و بلندمدت قیمت‌ها، مقدار تولید، سطح تولید، محل تولید، محل عرضه و … حاصل از سال‌های گذشته را با نقشه‌های کاربری اراضی، داده‌های اقلیمی بلندمدت، نقشه‌های خاک و … در کنار داده‌های حاصل از دورسنجی‌ها و مدل‌های اقلیمی، اقتصادی و رشد گیاهی در کشور و بازارهای هدف تجزیه و تحلیل کرده و الگوی کشت مناسب را برای مناطق مختلف کشور ابلاغ نمایند.
در راستای نیل و تأمین امنیت غذایی، پیشنهاد می‌گردد:
1) پایگاه داده‌ها تهیه شوند.
2) داده‌ها و اطلاعات جمع‌آوری شده تفکیک و سپس تجزیه و تحلیل گردند.
3) الگوی کشت مناسب برای مناطق مختلف کشور تهیه شود.
4) الگوی کشت جهت اجرا به سازمان‌های استانی ابلاغ گردد.
5) بر حسن نحوه اجرا نظارت شده و بازخوردها بطور شفاف به وزارت جهاد کشاورزی منعکس گردد.
به‌منظور اجرایی کردن این برنامه الگوی کشت، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، می‌تواند در کنار دانشگاه‌ها و مؤسسات پژوهشی نقشی مستمر و فعال داشته باشد و علاوه بر تأمین متخصصین فنی از بخش خصوصی و تضمین بهبود کیفیت اجرای طرح، موجبات اشتغال فارغ‌التحصیلان را فراهم آورد. در عین حال که با تخصصی شدن فعالیت‌های کشاورزی، از هدر رفتن منابع تولید جلوگیری بعمل آمده و موجب بهبود وضعیت معیشتی کشاورزان خواهد شد.

بدون دیدگاه

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *